Ha egy igazán egzotikus helyre utaznál idén, Bali lehet az egyik legjobb választás. Persze egy ilyen cikk láttán sokan durmolják magukban, hogy túl költséges desztináció. Ha viszont kihasználod az aktuális akciókat –  melyeket egyébként a facebook oldalunkon figyelemmel követhetsz – és előre tervezel, akkor az út legköltségesebb részét már bátran ki is pipálhatod. Ugyanis minden más (szállások, szolgáltatások és éttermek) viszonylag olcsónak mondhatóak ezen az elbűvölő kis szigeten. A helyiek nagyon barátságosak és befogadóak, a jó idő szinte borítékolható és remek a közbiztonság. A legjobb időpont az utazásra a főszezon előtti és utáni időszak, így a május, a június és a szeptember, hiszen ilyenkor az idő még remek az árak viszont kedvezőbbek.

Bali a Kis Szunda-szigetcsoport legismertebb tagja. Mintegy 5500 négyzetkilométernyi területet jórészt vulkanikus hegyek borítják. A festői szépségű sziget ma már világszerte ismert, divatos nyaralóhely és Indonézia leglátogatottabb desztinációja. Lakóinak mindennapi életét a hindu vallás és a szigorú közösségi hagyományok szövik át, így itt mindennaposak a vallásos és egyéb jellegű ünnepi szertartások. Természetesen a legtöbb látogatót leginkább a tengerpart vonzza.

Bali-Temple

Ubud mint kulturális központ

Ahogy megindulunk a déli strandokról észak felé, a szigetet kettévágó hegységek első lankáin Ubud zöldellő rizsföldekkel és dzsungellel körbevett városkáját találjuk. Ubud Bali igazi spirituális és kulturális központja, ahol különösen töményen tapasztalhatjuk meg a sziget minden részét átható különleges balinéz kultúrát.
Mint minden település a szigeten, ami nagyobb két háznál és egy rizsföldnél, valamikor Ubud is egy helyi törpekirályság székhelye volt.
A város nem csak a művészlelkeket vonzza, Közép-Bali templomait és természeti látnivalóit innen lehet a legkönnyebben elérni. A zöld minden árnyalatában játszó háttér előtt elmerülhetünk a sziget ősi balinéz szokásait bemutató kurzusokban, művészeti galériákat és kézműves piacokat járhatunk végig, esténként Bali legszínvonalasabb hindu táncelőadásait nézhetjük meg, közben pedig hagyományos finomságokat ehetünk a városka ezernyi hangulatos kávézójának egyikében. A környék rengeteg híres szentélynek, ősi vallási helyszínnek és kézműves falunak ad otthont, valamint a városka határában található a Majom Erdő is, ez az Indiana Jones filmek világát idéző, ősi romokat rejtő dzsungel.

Bali

Egy kis érdekesség

A balinézek a mienktől igen eltérő naptárrendszert használnak, amit ukunak hívnak. Naptárukat egy igen bonyolult matematikai rendszer alapján számítják ki, és e szerint az év 30 hétből, azaz 210 napból áll. E naptár mellett létezik egy másik rendszer is, a Nap-Hold év. Ez a csakának nevezett év tizenkét 29-30 napos hónapból áll, és az ősi hindu-balinéz kultúra maradványa. Hónapjai az egyik újholdtól a másikig terjednek. Azért használnak ilyen bonyolult naptári rendszereket, mert ez felel meg leginkább a rizs fejlődési szakaszainak és a balinézek életritmusának.

Bali rizsföld

A zene és a tánc szerepe a mindennapi életben

Balin a tánc és a zene fontos hagyomány, egyetlen fontos vallási ceremónia sem lehet teljes nélküle – elválaszthatatlanul összeforrt a vallási élettel. Az ősök szellemének, isteneknek vagy az ártó erőknek, démonoknak bemutatott felajánlás (a naponta többször bemutatott étel-, füstölő-, virágáldozaton kívül) sokszor zene, árnyjáték vagy tánc formáját ölti. Ilyen formájában a tánc „kapocs”: funkciója a látható és láthatatlan világ, örökkévalóság és múlandóság, élők és a holtak közti kommunikáció, kontinuitás megteremtése. A szükséges harmóniát tükrözi mikro- és makrokozmosz közt, az emberi világ és az univerzum közt. De nem csak az istenek örömére és a démonok kiengesztelésére táncolnak a balinézek, a szűkebb közösség, a családok életében is jelen van a tánc, az emberi élet fontos fázisaihoz és állomásaihoz (születés, serdülés, házasság, halál stb.) kapcsolódó események, rítusok kötelező eleme. A táncosok hagyományosan a falu, a közösség tehetséges tagjai közül kerülnek ki, az istenek előtt, a közösségük jólétéért, szűkebb családjuk, barátaik szórakoztatására, vagy akár a szigetre áramló turistáknak is táncolnak. Táncaik során hallható a gamelán, amely ütős, illetve fúvós hangszerekből álló zene. Az egyik leglátványosabb tánc a wajang ihlette Rámájana-balett, a legizgalmasabbak közé tartozik a kecsak, más néven majomtánc, illetve meg kell még említeni a barong-ot, ami zene, tánc és színjáték egyben.

A legfontosabb ünnep a falvakban a templomok születésnapja, melyet évente rendeznek meg és három napig tart. Ilyenkor emlékeznek meg a falu és egyúttal a templom születésnapjáról, az ősök történetéről és az istenekkel kötött szövetség megújításáról. Az ünnep célja az istenek fogadása, a falu megtisztulása és a gonosz szellemek elűzése.

Balinéz táncos

A balinéz masszázs jellegzetessége

Kezdetben a balinéz masszázs kizárólag balinéz és jávai területeken volt használatos. Idővel a technikát és a tudást tovább adták. A masszázs célja az egészség helyreállítása.
A modern balinéz masszázs számos keleti technikán alapul. A balinéz masszázs használja a svéd masszázs, Hawaii (lomi-lomi), akupresszúra és az indiai ájurvéda aromaterápia kombinációját. Azáltal, hogy a legjobb módszereket válogatták össze, ez a masszázsok gyöngyévé vált. Nagy hangsúlyt kap az energia áramoltatása, a ”yin-yang” filozófia, a szeretet, az együttérzés és a megértés, mindezek együttesen alkotják a balinéz masszázs titkát. A masszázst mindig a végtagokkal kezdik, majd fokozatosan térnek át a test többi részeire. A masszázs elemei különbözőek lehetnek, attól függően, hogy személynek mire van szüksége, milyen az általános állapota. A gyengéd fogásokat erősebbek követik, amelyek lehetővé teszik az izmok ellazulását, ezáltal oldják a feszültséget és a stresszt. A balinéz masszázs gyógyhatással rendelkezik, mert stimulálja a test fontos energia pontjait, megnöveli a vér oxigénszállító képességét a belső szervekhez.

Masszázs

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress